Menneet tapahtumat

Metalli 49 ja Pietarin Koneenrakentajat juhli 25-vuotista yhteistyötä

 

Turun Metallityöväen ammattiosasto 49:n ja Pietarin Koneenrakentajien välillä solmittu yhteistyösopimus täytti vuoden 2013 toukokuussa 25 vuotta. Suomen ja Venäjän suhteiden kannalta merkittävä ruohonjuuritason teollinen ja ammattiyhdistyspoliittinen vuorovaikutus sai alkunsa, kun järjestöjen silloiset puheenjohtajat Auvo Salama ja Viktor Kalinin allekirjoittivat sopimuksen Leningradissa vuonna 1988.

Turun ja Pietarin alueen metallityöläiset juhlistivat yhteistyötään perjantaina 7. kesäkuuta järjestetyssä teollisuuspoliittisessa seminaarissa ja yhteistyön 25-vuotisjuhlassa Turun Rientolassa.  Seminaari ja juhla kokosivat tovereita yhteistyön eri vaiheista pohtimaan tulevaa. Samalla viikolla Turussa vietettiin Turku-Pietari -ystävyyskaupunkiyhteistyön 60-vuotisjuhlaa.

Metalliteollisuuden edunvalvonta on Suomessa ja Venäjällä hyvin erilaista. Vuorovaikutus turkulaisten ja pietarilaisten metallityöläisten välillä on opettanut osapuolille paljon.

- Työnantajapolitiikka Venäjällä on muuttunut yhteistyömme aikana radikaalisti. Ulkomaisesta työvoimasta ja vuokratyöstä on tullut naapurissakin arkipäivää, kertoo Metalli 49:n puheenjohtaja Antero Palomäki.

- Olemme vieneet Venäjälle suomalaista neuvotteluosaamista, tietoa mm. työsuojelu- ja työturvallisuusasioista sekä Suomen metallissa käytössä olevista palkkausmuodoista, Palomäki sanoo. Yhteistyön tähän saakka tärkein ponnistus oli EU-rahoitteinen monivuotinen ITUP-projekti 2000-luvun taitteessa.

 

Klikkaa kuvia nähdäksesi kuvatekstit!

 

Pietarin koneenrakentajien ammattiliiton vieraina 03.-7.10.2012


Osastostamme kävi delegaatio Pietarissa Koneenrakentajien vieraina monivuotisen yhteistyösopimuksen puitteissa. Vierailun aikana tutustuimme useisiin mielenkiintoisiin museoihin ja kohteisiin. Ammattiyhdistysaktiivien tapaamisessa kerroimme mm. liittokokouspäätöksistä, jotka herättivät keskustelua sairaan lapsen hoitovapaasta veteraaneihin.

Lue lisää Metalli 49 – lehdestä 4/12.